Dr. Szedlák Miklós

Oxyológus, sürgősségi orvosan szakorvos

MHEK Honvédkórház, Sürgősségi Betegellátó Centrum

1977-ben született idős szülők második gyermekeként Budapesten. Nagycsaládos édesapa, családorvos feleségével és három kisgyermekével Pomázon él. Itt végezte alapfokú tanulmányait is, majd 1995-ben Budapesten, a Balassa János Egyészségügyi Szakközépiskola és Gimnáziumban érettségizett. Gimnáziumi érettségi bizonyítványa mellé ekkor szerezte első középfokú képesítését, csecsemőgondozó és házibetegápoló lett. Még ebben az évben munkába állt s azóta folyamatosan az egészségügy alkalmazottja. Első munkahelye Leányfalun a Református Szeretetotthon volt, ahol gondozóként dolgozott. 1996-ban helyezkedett el az Országos Mentőszolgálatnál, itt mentőszakápoló képesítést szerzett. 1996-tól 2010-ig megszakítás nélkül, orvosi egyetemi évei alatt is a mentőszolgálat kivonuló állományának volt alkalmazottja: tíz éven át ápolóként a szentendrei, majd még négy éven keresztül mentőtiszt III. és mentőorvosi munkakörben Budapesten a csillaghegyi, később a pilisvörösvári mentőállomásokon kocsizott. A prehospitális ellátással nem szakította meg kapcsolatát, több felnőtt- és vegyes orvosi ügyeletben dolgozott a továbbiakban.

A mentőszolgálatnál szerzett tapasztalatok és elszántság után 2001-ben felvételizett Budapesten a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára, tanulmányait 2007-ben „cum laude” minősítéssel fejezte be. Orvostanhallgatóként a mentőmunka mellett a Klinikai Kísérleti Kutató és Humán Élettani Intézetben volt instruktor, tudományos diákköri munkát végzett a Belügyminisztérium Központi Kórház Kardiológiáján. Saját kutatási eredményeit ötödévesen a 33. Nemzetközi Elektrokardiológiai Kongresszuson mutatta be Kölnben, egy évvel később szakdolgozatát is hasonló témában védte meg jeles eredménnyel a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben. Postgraduális szakképzését aneszteziológia és intenzív terápia területen kezdte, végül azonban visszakanyarodott a sürgősségi ellátáshoz és 2015-ben kiválóan megfelelt eredménnyel szakvizsgázott oxyológia és sürgősségi orvostanból Budapesten.

2009 óta teljes munkaidőben a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában dolgozik, ahol szakképzett mentőápolók, sürgősségi ápolók és rezidensek oktatásában is részt vesz. 2011-ben a honvédelmi miniszter III. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címmel, 2017-ben a kórházparancsnok Honvédelemért Emléklappal jutalmazta tevékenysége elismeréséül. Osztályán megalapította és vezeti a szepszis munkacsoportot, a komplex program részeként orvostanhallgatók TDK témavezetésében is részt vesz. Rendszeres előadó kötelező szinten tartó és kreditpontszerző továbbképzéseken. Többedmagával alapító tagja a Magyar Sürgősségi Szepszis Hálózatnak. A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság mellett rendes tagja a Magyar Oxyológiai Társaságnak és a Magyar Resuscitatios Társaságnak.