PoCUS munkacsoport

A POCUS munkacsoport szervezésére 2014-ben kérte fel a MSOTKE vezetősége Dr. Barta Miklóst, Dr. Mesterházi Andrást es Dr. Vass Pétert a sürgősségi ultrahang területén addigra elért eredményeik alapján. A munkacsoport vezetője Dr. Barta Miklós lett. Alapvető célként a POCUS filozófia minél szélesebb körű megismertetését és a mindennapi klinikai gyakorlatba ültetésének elősegítését határozták meg az érintett szakmák közti együttműködés és egyeztetés talaján. Minden résztvevő szakma es kolléga érdeke az egységes, szervezett formában történő és általánosan elfogadott oktatás, szemlélet és követelményrendszer megfogalmazása, majd „licence” vizsgával való hitelesítése. Ezeknek az alapoknak konszenzusra és nemzetközi  eredményekre kell épülniük, hiszen a POCUS betegellátást hatékonyabbá tevő előnyei egy stabil, tudatos építkezés esetén érvényesülnek igazán. Folyamatos oktatási tevékenységek mellett a munkacsoport megalkotta a nemzetközi POCUS képzési irányelv (IFEM 2014) hazai adaptációját, valamint társszerzők bevonásával elkészítette a témával foglalkozó első magyar nyelvű tankönyvet amely 2017-ben vált elérhetővé e-book formájában.

A MSOTKE Dr. Barta Miklós visszavonulása után a munkacsoport további vezetésére Dr. Faluhelyi Nándort kérte fel, aki az eredeti célok iránt szintén elkötelezett, valamint a hazai POCUS oktatás aktív képviselője (2015 óta szervez Pécsett minden évben gyakorlati POCUS kurzust, rendszeres előadója és oktatója a Szegedi Ultrahang tanfolyamnak, a Debreceni Aneszteziológiai Napoknak, valamint a Magyar Radiológus Társaság ultrahang szekciójának vezetőségi tagja 2017 óta).

Napjainkban a betegellátás során egyre több kolléga használ ágy melletti ultrahangot, a POCUS időközben a szakorvosképzés részévé vált, sőt a PTE Egészségtudományi Karának mentőtiszt szakirányú képzésén egyetemi tantárgy lett.

Aktuális, a munkacsoport koordinálásával futó képzések:

  • POCUS tanfolyam. (Precongress kurzus- MSOTKE kongresszus. 1 napos, pontszerző)
  • Az „eFAST” vizsgálat és a diagnosztikus sürgősségi ultrahang alapjai (POCUS). (tanfolyam-PTE. 2 napos, pontszerző)
  • Klinikai döntéshozatal-POCUS. (PTE ETK mentőtiszt szakirányú képzés. Pécs)
  • Klinikai döntéshozatal-POCUS. (PTE ETK mentőtiszt szakirányú képzés, Szombathelyi Kepzőközpont)

Igény szerint további kurzusok szervezhetők.

Elérhetőségek:

Dr. Faluhelyi Nandor
nandor.faluhelyi@gmail.com, faluhelyi.nandor@pte.hu
(egyetemi adjunktus, PTE KK Orvosi Képalkotó Klinika,7624 Pécs, Ifjúság út 13.) 

Dr. Mesterházi András
dr.mesterhaziandras@gmail.com
(aneszteziológiai és intenzív terápiás, sürgősségi-oxyológiai szakorvos, főorvos Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Szombathely; egyetemi adjunktus PTE ETK)

Elérhető anyagok: