Május 27. – A Sürgősségi Orvostan Európai Napja, az MSOTKE Közleménye

2021. május 27. – Az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság (EUSEM) május 27-ét nyilvánította a Sürgősségi Orvostan Európai Napjává, mert 1994-ben ezen a napon alakult meg a sürgősségi szakmát összefogó nemzetközi szervezet.

A „sürgősségi” kifejezés esetén még mindig sokan gondolják azt, hogy soron kívüli, azonnali vizsgálati lehetőséget kaphatnak. Pedig a sürgősségi centrumok az életveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő eseteket hivatottak ellátni. A diagnózis felállítására pillanataik vannak, a súlyos állapotú betegeik életéért küzdenek a nap 24 órájában, szervezetten, csapatmunkában.

A világjárvány másfél éve azonban átrendezte az „első vonalban” dolgozók munkáját, életét, így a kijelölt járványkórházak mellett a sürgősségi ellátást is példátlan kihívások elé állította. Nem csak a fertőzések miatti védekezésben vagy a fertőző betegek elkülönítésében okozta ez a legnagyobb nehézséget, hanem abban is, hogy sokan annyira féltek a járványtól, hogy egyáltalán nem vagy csak későn fordultak orvoshoz. A tüneteiket, betegségüket otthon maguk próbálták kezelni, emiatt gyakran az utolsó pillanatban kerültek be a sürgősségi ellátórendszerbe. Érezhetően nőtt a beérkező betegek prioritási szintje, vagyis a betegek állapotának súlyossága és a lehetséges állapotromlás kockázata magasabb volt, mint a járványhelyzetet megelőzően.

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság megköszöni a sürgősségi ellátórendszer „hadszínterein” szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozók példaértékű munkáját, mely kulcsfontosságú szerepet játszott a koronavírus-fertőzés elleni hazai védekezésben és gyógyításban. Felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy milyen nagy szükség van a sürgősségi ellátórendszerre és ezen belül is az itt dolgozó kollégák kiemelkedő tudására, áldozatos és kitartó munkájára. Aki a sürgősségi ellátás során helytáll, az váratlan helyzetekben tudja bizonyítani képességeit és rátermettségét .

Dr. Bognár Zsolt
A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke