Megjelent a COVID-19 Kézikönyv frissítése

Megjelent a 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzések (COVID-19) megelőzésének és terápiájának kézikönyvének frissítése az alábbi kiegészítéssekkel:

  • A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslatai kiemelten a betegutat, a PCR vizsgálat végzését, a COVID-betegekkel való érintkezést követő munkavégzési korlátozásokat, az egyéni védőeszköz használat szabályait, az aeroszol képződéssel járó beavatkozásokat, a felület- és eszközfertőtlenítést érintő módosítások.
  • A diagnosztika területén a módosítások kiemelten a mellkasi képalkotó vizsgálatok közül a nagy felbontású CT vizsgálatra vonatkozó speciális szabályokat és a vizsgálatok értékelésének feltételeit érintik.
  • A gyógyszeres terápia módosításai hazánk vezető infektológusainak javaslatai alapján történtek.

„Az igazolt COVID-19 fertőzöttek kezelésének alapjai ” című 2.4. fejezet (a továbbiakban: COVID-19 terápiás protokoll) átdolgozásra került. Továbbá kiegészült a chloroquine, hydroxychloroquine-sulfat, azithromycine, lopinavir/ritonavir hatóanyagok mellett a remdesivir, favipiravir, tocilizumab, dexamethasone, ruxolitinib/baricitinib hatóanyagú gyógyszerek alkalmazására vonatkozó javaslatok részleteivel.

Letölthető dokumentumok