A Mentőápolók Kompetenciái a Sürgősségi Ellátásban

Időpont: 2018. október 26.

Helyszín: Semmelweis Egyetem, Elméleti Orvostudományi Központ / 1094 Budapest, Tűzoltó u. 37-47.

Rövid leírás: Szakkonferencia és Kerekasztal

A konferencián a mentőápolók beavatkozási jogkörét szeretnénk nagyító alá venni. A sürgősségi ellátás fejlesztése során lehetővé vált több új terápiás, illetve vizsgálati módszer. A megváltozott képzési rendszer, a munkakörök kibővült listája, illetve a minőségbiztosítás jelentőségének növekedése igényli az ápolók által elvégezhető feladatok korábbinál sokkal pontosabban meghatározását. Ez lehetővé teszi a mielőbbi szakszerű segítségnyútást a beteg számára, az ellátásra való várakozás csökkentését.

A konferencián bemutatjuk, miért szolgálja mind a sürgősségi ellátást igénybe vevő beteg, mind az egészségügyi dolgozó, mind pedig a munkáltató érdekeit a kérdés tisztázása. A mentésben és a kórházi osztályon is a sürgősségi betegellátás fontos szereplői a szakdolgozók. A megnövekedett betegszám egyre több és több ellátót igényel a rendszerben. Az egészségügyi szakdolgozók biztonságos munkavégzésének egyik alapja a feladatkörök és beavatkozási jogkörök pontos tisztázása.

Az utóbbi évek infrastrukturális fejlesztései, többek között a sürgősségi osztályok számának növekedése, az egészségügyben lehetővé teszik a munkaerő gazdaságosabb igénybevételét. Így például a betegfelvétel nem a kórházi, hanem a sürgősségi betegellátó osztályon történik. Amennyiben tisztázásra kerül a sürgősségi szakdolgozók beavatkozási jogköre, úgy akár bővülhet az önállóan elvégezhető vizsgálatok, beavatkozások listája is. A jövőben szeretnénk más sürgősségi szakmákhoz kapcsolódó kompetenciakérdésekben is szakmai vitát szervezni. Reményeink szerint a konferenciasorozatunk hozzájárul egy még szervezettebb, gyorsabb sürgősségi ellátáshoz.

Mindenki érdeke, hogy a sürgősségi betegellátás minősége javuljon, az ellátás gyorsuljon, a várakozási idők csökkenjenek és a betegek érdekei érvényesüljenek.


Akkreditáció: A konferencia orvosi és szakdolgozói akkreditálása folyamatban van.
Szakmacsoportok:

  • Sürgősségi ellátás
  • Eü. menedzsment
  • Felnőtt ápolás és gondozás
  • Gyermek ápolás és gondozás

Részvételi díj: A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

  • Regisztráció pontszerző szakdolgozók, orvosok számára: 2018. szeptember 3-23.
  • Regisztráció a többi érdeklődő számára: 2018. szeptember 24-október 7.

Jelentkezés: elektronikus úton

Információ: surgossegi.kompetencia@gmail.com

Szervező: Gresz Ágnes

Letölthető dokumentumok