Sürgősségi jellegű légútbiztosítás

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság és a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság konszenzus megbeszélése - 2011. május 13.

Kedves Kollegák!

Egy multidiszciplináris szakterület művelése során számos olyan tevékenységet végzünk, amire a betegnek szüksége van, időben, hevenyen a beteg állapotához rendelendő, az ő biztonságát szolgálja, ugyanakkor látszólag más szakterület sajátja. Ahhoz, hogy az alapcélként jelölt beteg érdeke érvényesüljön az adott tevékenység végzéséhez szakma független készséggel kell rendelkezni. Célszerű, ha ez a „szakma függetlenség” szakmai konszenzusra alapul, ha az adott készséggel rendelkező szakterület segít a készség megszerzésére szükséges oktatási, akkreditációs rendszer kiépítésében, a kompetencia leírásában és a feladat feltételrendszerének meghatározásában.

Ez a hozzáállás indította meg a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság és Társaságunk együttműködését – most a RSI (Rapid Sequence Induction/Intubation) kérdéskörében.

2011. május 13-án egy konszenzus kerekasztal fórumon határoztuk el, hogy a felvetett kérdésekre egy munkacsoport, három hónapon belül választ dolgoz ki, ami úgy a képzésről, kompetenciáról, mind a tevékenység hazai algoritmusáról nyilatkozik.

A fórumon elhangzott előadások anyaga az alábbi linkekre kattintva letölthető:

Prof. Méray Judit: Az RSI (Rapid SequenceInduction/Intubation) kapcsán felmerülő kérdések
   - az aneszteziológus szemszögéből

Dr. Temesvári Péter: A London környéki légimentőkgyakorlatából importálva

RSI handout 1

RSI handout 2

A munkacsoport vezetője Méray Judit Professzor Asszony.

Weboldalunk FÓRUM menüjében létrehoztunk egy RSI témát. Ez a felület, mindenki számára lehetőséget biztosít a közös munkában való részvételre, vélemény közzétételére – kérem, éljetek ezzel a lehetőséggel!

Hozzászólások

1 beküldött hozzászólás
RSI

Kedves Kollégák!

Elöször is szeretném kifejezni köszönetemet a szervezőknek, hogy megszerveztek egy ilyen fontos megbeszélést a légútbiztosítás egy ( igen fontos! ) szeletének tökéletesítése érdekében. Nagyon fontos lépés a munkacsoport életre hívása is. A találkozó igényes, hasznos és előremutató volt. Jó volt ott lenni.

Megjegyzéseim:

Az algoritmus szépen és logikusan felépített, megfelel a mai modern sürgősségi szemléletnek. Ez igen jó kiindulási alap. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az RSI nem megoldás minden szituációra. Ez a technika a légútbiztosítás két sarokkövének egyike, ui. a másik eljárás az ún. "éber" intubáció.  Ezt azért mondom, mert ahhoz, hogy valaki biztonsággal elaltassa és relaxálja a beteget, ismernie kell a légúti prediktorokat és fel kell ismernie a várható/életveszélyes nehéz légút helyzeteket. Nehéz légút esetén is csak akkor alkalmazható az RSI, ha van menekülési útvonal, vagyis valamilyen lehetőség van a beteg lélegeztetésére sikertelen intubáció esetén. Látható, hogy az összeállítók tudják, a direkt laringoszkópos kísérletek számának szigorú limitje van és az ún. extraglottikus eszközöknek a szerepe mára nélkülözhetetlen. A check-lista egyébként remek, csak néhány megjegyzést tennék a szituációhoz kapcsoltan.

A demo során látottakhoz:

MILS során nem szemből asszisztálnék, mert a laringoszkópiát végzőt zavarhatja a segítő karja és a BURP/OELM is nehezebben kivítelezhető. Második vénás kanülre nem tudom szükség van-e protokollszerűen, értékes idő elmehet vele. Indukciós szerként a Propofol is jó lehet, csak tudni kell használni( kisebb dózis jóval, Ketaminnal kiegészíthető). Szerintem a Sellick műfogás határozott elhagyására nincs irodalmi adat, liberálisabb a helyzet, de nem ennyire. Medicolegális probléma esetén jelenleg nem védhető a helyzet, ha gond volt és nem alkalmaztuk az eljárás során. 

Kíváncsian várom a fejleményeket.

Méray Professzor Asszony mellett szívesen felajánlom segítségemet én is a további munkához, mint a MAITT Légút szekciójának munkatársa. 

Tisztelettel és üdvözlettel

Dr. Szűcs Zoltán, Péterfy Baleseti Központ, AIBO

zoltanszucsmd@gmail.com

30-2010923

 

Beküldte: Dr. Szűcs Zoltán Pál on h, 2011-05-23 12:26