RSI – Rapid Sequence Intubation

Időpont: 2011. május 13.

Helyszín: Budapest

Rövid leírás: Sürgősségi jellegű légútbiztosítás

A Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság és a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság konszenzus megbeszélése – 2011. május 13.

Kedves Kollegák!

Egy multidiszciplináris szakterület művelése során számos olyan tevékenységet végzünk, amire a betegnek szüksége van, időben, hevenyen a beteg állapotához rendelendő, az ő biztonságát szolgálja, ugyanakkor látszólag más szakterület sajátja. Ahhoz, hogy az alapcélként jelölt beteg érdeke érvényesüljön az adott tevékenység végzéséhez szakma független készséggel kell rendelkezni. Célszerű, ha ez a „szakma függetlenség” szakmai konszenzusra alapul, ha az adott készséggel rendelkező szakterület segít a készség megszerzésére szükséges oktatási, akkreditációs rendszer kiépítésében, a kompetencia leírásában és a feladat feltételrendszerének meghatározásában.

Ez a hozzáállás indította meg a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság és Társaságunk együttműködését – most a RSI (Rapid Sequence Induction/Intubation) kérdéskörében.

2011. május 13-án egy konszenzus kerekasztal fórumon határoztuk el, hogy a felvetett kérdésekre egy munkacsoport, három hónapon belül választ dolgoz ki, ami úgy a képzésről, kompetenciáról, mind a tevékenység hazai algoritmusáról nyilatkozik.

A fórumon elhangzott előadások anyaga az alábbi linkekre kattintva letölthető:

Prof. Méray Judit: Az RSI (Rapid SequenceInduction/Intubation) kapcsán felmerülő kérdések
– az aneszteziológus szemszögéből

Dr. Temesvári Péter: A London környéki légimentőkgyakorlatából importálva

RSI handout 1

RSI handout 2

A munkacsoport vezetője Méray Judit Professzor Asszony.