A Magyar Ortopéd Társaság és a Magyar Traumatológus Társaság 2014. évi közös Kongresszusa

Prof. Dr. Varga EndreMegtisztelő feladat számomra, hogy a kongresszus egyik Elnökeként, valamint a Magyar Traumatológus Társaság leköszönő Elnökeként köszönthetem a résztvevőket a Magyar Traumatológus Társaság és a Magyar Ortopéd Társaság 2014. évi közös kongresszusán. Különösen kedves számomra, hogy mindezt Szegeden, szülővárosomban, az Alma Materban, mindennapi munkám közegében tehetem.

Ez a kongresszus, úgy gondolom, a maga nemében több okból is különlegesnek ígérkezik. Bár ebben az évben önálló kongresszust is rendezhettünk volna, a mozgásszervi szakma érdekeit is figyelembevéve a közös megrendezés mellett döntöttünk ortopéd kollegáinkkal egyetértésben. Az AO Trustee június 27-30. között Budapestre hozta éves találkozóját, ami kivételes lehetőséget kínált számunkra, hogy a kongresszus megfelelő időbeli pozícionálásával számos nemzetközileg elismert baleseti sebészt hívjunk meg szerte a világból. Így a rendkívül széles szakmai téma-kínálat (polytrauma menedzsment, hasi mellkasi-trauma, geriátriai törések, lelki trauma szerepe, betegoktatás, sürgősségi koncepció a trauma ellátásban, oktatás- és készségfejlesztő központok, stb.) mellett, “Quo vadis trauma?” és “Kollégáink külföldön” címekkel érdekes kerekasztal megbeszéléseket is tervezünk. A kongresszus előtt satellit programként ATLS kurzust, traumás ultrahangdiagnosztikai készségfejlesztő kurzust (FAST), valamint Artroszkópos alapkészség kurzusokat szervezünk.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Centruma, köszönhetően Európai Uniós támogatásnak, egy vadonatúj Sürgősségi Centrummal, Heliporttal, egy 265 ágyas klinikai tömbbel, 14 minden igényt kielégítő panelműtővel valamint készségfejlesztő központtal gazdagodik. Ezek egy része is közel ebben az időben kerül átadásra.

A traumatológiai ellátás ma egy olyan csapatmunka, ahol minden résztvevőnek megvan a saját, igen fontos szerepe a gyógyítás folyamatában. Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak a társszakmák, sebészek, mellkas sebészek, anaesthesiológusok, pszichiáterek, pszichológusok, fiatal kollégák, valamint a gyógytornászok és a műtős szakasszisztensek részvételét is. A fórum kiváló alkalom arra, hogy a szakmák megtalálják egymás területén a közös hangot, a közös elképzeléseket. Mindezen túl az ilyen találkozók lehetőséget adnak arra, hogy tanuljunk egymástól, tudjuk egymás munkáját ér- tékelni, elismerni, és a közös tudással a betegek érdekében egyre magasabb szinten legyünk képesek művelni a baleseti ellátást és a mozgásszervi sebészetet. A kongresszus programját úgy állítottuk össze, hogy minél több, határterületet érintő problémakörre ráirányítsuk a figyelmet.

Külön öröm számomra, hogy a kongresszus helyszíne az SZTE Kongresszusi Központja, az Egyetem modern oktatási épülete. Minden résztvevőnek hasznos időtöltést és eredményes munkát kívánok vendégszerető, napsütéses városunkban, és hogy a sok munka mellett gondtalan kikapcsolódásban, kapcsolatépítésben is legyen részük.

Prof. Dr. Varga Endre
Kongresszus Elnöke
Magyar Traumatológus Társaság Leköszönő Elnöke
Szegedi Tudományegyetem, Traumatológiai Klinika

 A kongresszus weboldala