Elnöki levél – 2020 Karácsony

Kedves Kollégák!

Elérkeztünk 2020. végéhez. Soha ilyen nehezen nem találtam még a megfelelő szavakat ahhoz, hogy a bennem kavargó gondolatokat, érzéseket megoszthassam Önökkel, Veletek. Ez az év temérdek kihívást hozott az életünkbe, érintve nem csak a szakmai, de a privát szférát is. Az nem újdonság, hogy sokszor küzdenünk kell a betegeink életéért, de az igen, hogy eközben a saját és szeretteink egészségére is vigyáznunk kell. Nem újdonság a 12 órás megfeszített munka, de újdonság, hogy közben egyszer, szerencsés esetben talán kétszer is tudjuk rendezni a folyadékháztartásunkat. Korábban csak rémálmainkban szereplő nyomás nehezedik az egész magyar egészségügyre, aminek hullámai nem meglepő módon a sürgősségen csapódnak le, aztán átbukva rajtunk elárasztják az egész rendszert. Mi pedig minden hullám után újra és újra kiemeljük a fejünket, kitöröljük a sót a szemünkből – szánkból, megkeressük az egyre mélyülő iszapban a fonendoszkópot / reflexkalapácsot / fecskendőt / kormánykereket és próbáljuk folytatni azt, ami az életünk.

Nem biztos, hogy mint egy tudományos társaság elnökének, az én feladatom lenne megköszönni mindazt az erőfeszítést, a szó szoros értelmében vett tömérdek verejtéketeket, amit ebben az évben a betegellátás megkövetelt tőlünk. Biztos nagyon sok munkahelyi vezető meg is tette a saját munkatársai esetében. Mindezektől függetlenül köszönöm minden egyes Kollégának, bárhol és bármilyen módon vegyék is ki a részüket a sürgősségi ellátásból, hogy ezekben a valóban embert próbáló időkben is helytállnak, egyénenként és csapatban egyaránt.

Bízva abban, hogy 2021-ben talán kicsit könnyebb lesz – mert olyan, mint volt már sosem lesz -, az MSOTKE elnöksége nevében kívánok minden kedves Kollégának békés Boldog Karácsonyt és egészséggel teli, sikeres Új Esztendőt!

Bognár Zsolt
elnök