Beszámoló a II. Délkelet-európai Sürgősségi Kongresszusról

Magyarország képviseletében a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság társszervezője és résztvevője volt az 2019. június 19-22 között Istambulban megrendezésre került második délkelet-európai sürgősségi kongresszusnak (http://www.seedmc2019.org/). Tematikája tekintetében a sürgősségi ellátás aktualitásaira (masszív vérzéssel járó kórképek és traumás sérült ellátása, CPR-2020 ajánlás, fájdalomcsillapítás, differenciál-diagnosztika) fokuszált. Előadásokon, szakmai vitafórumokon a térség valamennyi országa kollegiálisan képviseltette magát.

Magyarországi (PTE KK AITI) kutatásvezetéssel a sürgősségi ellátás prehospitális és hospitalis területét is érintő „Politraumatizált és koponyasérült betegek véralvadásának és sérüléseihez kapcsolt neurobiomarkereinek vizsgálata” című közös klinika kutatási együttműködés kezdődött török, szlovén, görög és albán munkacsoportok csatlakozásával.

Ezen fiatal kezdeményezés életben tartása és támogatása érdekében közös megegyezéssel a 3-ik délkelet-európai sürgősségi kongresszus Athénban, a 4-ik Albániában kerül megrendezésre. A tervezett kongresszusok az adott ország graduális éves nemzeti kongresszusaihoz fognak kapcsolódni. A szervezők valamint az Európai Sürgősségi Társaság elnöksége támogatásáról biztosította azon szakorvos(jelölteket) akik saját kutatási eredményeikkel, előadásaikkal tervezetten részt kívánnak venni a következő kongresszusokon.

A főszervezők továbbá köszönetüket fejezték ki a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökségének, hogy támogatásukkal második alkalommal is sikerült a szakmai színvonalat emelni és ezen keresztül a térségbeli sürgősségi ellátók között jó szakmai – kollegiális kapcsolatot tovább mélyíteni.

Dr. Vámos Zoltán
egyetemi adjunktus
PTE KK Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Intézet

Letölthető dokumentumok